L’actual Museu de Cervera és un conjunt museístic complex, resultat de la suma de tres museus amb tradició: l’antic Museu de Cervera, el Museu del Blat i la Pagesia i, finalment, la Casa Museu Duran i Sanpere. 
 

Casa Museu Duran i Sanpere

Planta baixa:

Originàriament és on es trobaven les dependències més lligades a l’explotació agrícola de la casa.  Actualment, hi ha la instal·lació de l’exposició I’m 93,  la sala d’exposicions temporals i els àmbits amb les exposicions de referència.

Primer pis:

Casa pairal de la família Duran i Sanpere. Es tracta d’una casa burgesa de finals del segle XIX, la qual conserva, al seu interior, tant el mobiliari com bona part dels objectes quotidians que vestien la vida de la casa.

Es poden compatibilitzar un total de 900 peces, entre les quals s’inclouen els objectes propis d’un habitatge en ús.

Segon pis:

Originàriament aquest espai era reservat al servei de la casa i era aquí, on també s’hi celebrava la tradicional matança del porc. Actualment és on trobem els espais tècnics del museu.

 

Museu del Blat i la Pagesia

El Museu del Blat i la Pagesia és un museu de caràcter etnogràfic. Presenta una mostra significativa de la cultura material de les diferents activitats de la vida rural. La col·lecció està formada per objectes de les estances de la casa i activitats típicament domèstiques, les feines del camp, l’elaboració dels productes, els oficis tradicionals,…

El Museu del Blat i la Pagesia ha viscut una llarga història de trasllats. En aquests moments es troba tancat provisionalment a l’espera d’una nova ubicació.