Catàleg virtual
El projecte de recerca, documentació i edició del catàleg virtual La Casa Museu Duran i Sanpere té com a objectiu prioritari l’estudi i anàlisi de les col·leccions de la Casa Museu a partir de la seva documentació i inventari que ens ha de permetre la realització dels estudis específics sobre la distribució i l’organització d’espais, les relacions entre l’àmbit privat i el públic i l’estudi i classificació de cada un dels bens mobles que omplen l’habitatge.
Aquests estudis específics ha donat com a resultat previ l’edició del catàleg virtual de la Casa Museu que inclou l’anàlisi de la casa com exemple d’habitatge de la segona meitat del segle XIX, tenint en compte la distribució d’espais, l’anàlisi de les diferents estances segons el seu ús i la seva funció dins la casa i l’anàlisi i l’estudi tècnic de cadascun dels objectes (mobiliari, robes, paraments de la llar, ...) que omplen aquestes estances.
En aquest mateix sentit, el llibre virtual de la Casa Museu vol anar més enllà i contempla, també, l’estudi i inventari de la resta de les cases senyorials que es poden trobar al llarg del carrer Major de Cervera i que esdevenen exemple d’una burgesia terratinent que tenen el seu gran moment d’auge i riquesa durant la segona meitat del segle XIX i el primer quart del segle XX. Cal tenir en compte, a més a més, que algunes d’aquestes cases avui es troben en un estat de conservació difícil i d’altres, fins i tot, han començat a desaparèixer per la qual cosa l’inventari i el reportatge gràfic d’aquests immobles és cada cop més necessari i urgent.
Aquest catáleg virtual, que ha estat possible gràcies al suport de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida, ha esdevingut el treball previ de la publicació LA CASA DURAN I SANPERE. Espais interiors, representació i vida quotidiana
Sumari:
1. La burgesia benestant terratinent a Cervera a les últimes dècades del segle XIX. Les famílies Duran i Sanpere. Eulàlia Duran i M. Teresa Salat2. La família Duran i Sanpere. Eulàlia Duran
3. Cases singulars a la Cervera de final del segle XIX. M. Teresa Salat
4. Vells models per a temps nous. L'habitatge burgès a Cervera. M. Teresa Martínez de Sas
5. La casa d’Agustí Duran i Farreras: els espais interiors. Mónica Piera
6. Les innovacions industrials i tecnològiques a la casa Duran. Mónica Piera
7. Els papers pintats de l’últim quart del segle XIX. Un clar exponent de les luxoses decoracions murals. Teresa Canals
8. Els teixits de la Casa Duran i Sanpere. Els teixits. Sílvia Carbonell
9. Els mosaics hidràulics de la Casa Duran i Sanpere. Maribel Rosselló
10. Dues pintures insòlites en el conjunt de la col·lecció. Victòria Durà
11. Una galeria fotogràfica domèstica. Núria Rius
12. Els objectes tècnics i la vida quotidiana. Isabel Campi