La Roca del Vallès, 9 i 10 de novembre de 2018
Centre Cultural La Roca
Carrer de Lope de Vega, 10. Mapa
L’estudi del memorialisme popular consisteix en mirar el passat partint del record de la gent comuna, una perspectiva que amb freqüència posa l’èmfasi en la vida quotidiana, la que transcorre sense grans esdeveniments ni fites per a la Història en majúscules. En la seva percepció i en el relat per part dels protagonistes sovint els sentiments hi juguen un paper important, atès que el punt de vista sobre el que es basteix el discurs no és el del professional, el de l’expert que n’ha de fer l’anàlisi, sinó el del protagonista que ho ha viscut en primera persona. De vegades la referència és la col·lectivitat, mentre que en altres ocasions ho és el propi individu; dues dimensions, en qualsevol cas, que sempre s’entrecreuen.
Aquestes jornades volen reflexionar sobre aquest fenomen, molt estès a Catalunya en diferents formes, però sobre el qual s’ha vessat poca reflexió. Donarem veu a experiències diverses, amb interessos distints i metodologies vàries, però que tenen totes en comú la recollida i l’anàlisi del testimoni personal.
Les jornades estan estructurades en tres grans blocs: “la gestió de la memòria popular”, “comunitats locals i memòria”, i “la dimensió personal de la memòria”. Estan adreçades a perfils diversos: antropòlegs, historiadors, dinamitzadors comunitaris, psicòlegs, arxivers, i en general a tothom interessat en les formes de vida i la història propera.