El Museu del Blat i la Pagesia és un museu de caràcter etnogràfic. Presenta una mostra significativa de la cultura material de les diferents activitats de la vida rural. Objectes que pertanyien a les estances de la casa i les activitats típicament domèstiques, les feines del camp, l’elaboració dels productes, els oficis tradicionals…

Als anys 60 es produeix l’auge de l’agricultura. Apareixen noves incorporacions mecanitzades que van desplaçant a poc a poc els útils manuals. En aquest moment, i a instàncies de l’ historiador, la Cooperativa del Camp Comarcal de Cervera (CCCC) fa una crida als pagesos. La crida tenia com a objectiu recollir tot allò que els pagesos consideressin vell o inservible. Objectes relacionats amb les activitats o formes de viure agrícoles. Tot, amb la finalitat de crear un Museu del Blat i la Pagesia.

La crida va ser un èxit i en només deu dies es van arribar a recollir més de 600 objectes. Pertanyien a més de 150 propietaris de quaranta localitats. Aquests objectes il·lustraven una vida al camp en plena transformació. Eren les primeres peces que conformarien la important col·lecció. Aquesta, documenta la vida i treball abans de la industrialització del camp català.

 
A partir de gener de 2012 i fins nou avís, el Museu del Blat i la Pagesia tancarà les seves portes al públic. L’edifici on s’ubica és objecte d’una remodelació integral i lògicament afecta la seguretat de les col·leccions que custodia.